Oudste Mensen
Sipa/Rex/Shutterstock - theguardian.com/science/2019/nov/30/oldest-woman-in-the-world-magical-thinking - commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=93849812 - Public Domain

De 10 Oudste Mensen die Ooit Hebben Geleefd

De menselijke levensduur is het resultaat van een complexe interactie tussen genetische, omgevings- en leefstijlfactoren. Sommige mensen hebben het geluk om een uitzonderlijk lange levensduur te bereiken, die wordt gedefinieerd als het bereiken van de leeftijd van 110 jaar of ouder. Deze mensen worden supercentenarians genoemd en zijn zeer zeldzaam. Volgens schattingen waren er in 2015 tussen de 150 en 600 levende supercentenarians in de wereld. Het Guinness World Records-boek, dat jaarlijks een indrukwekkende verzameling internationaal erkende records documenteert, heeft de volgende 10 mensen bevestigd als de oudste die ooit hebben geleefd:

10. Maria Giuseppa Robucci

Maria Giuseppa Robucci
gerontology.fandom.com/wiki/Maria_Giuseppa_Robucci - Public domain

Maria Giuseppa Robucci (Italië): Maria Giuseppa Robucci, geboren op 20 maart 1903, overleed op 18 juni 2019 en bereikte de leeftijd van 116 jaar en 90 dagen. Ze was de oudste erkende persoon ter wereld van april 2019 tot haar dood. Ze was de op een na oudste erkende Italiaanse persoon ooit en de laatste levende persoon die geboren was in de 19e eeuw. Ze werd geboren in Puglia en woonde daar haar hele leven. Ze was een moeder van vijf kinderen, een grootmoeder van negen kleinkinderen en een overgrootmoeder van 16 achterkleinkinderen. Ze was een actieve burger en een sociaal ondernemer. Ze richtte een koffiebar op die later een ontmoetingsplaats werd voor de lokale gemeenschap. Ze hield van zingen, dansen en reizen. Ze zei dat haar lange levensduur te danken was aan haar geloof, haar werk en haar positiviteit.

9. Misao Okawa

 

Misao Okawa (Japan): Geboren op 5 maart 1898, leefde Misao Okawa tot 1 april 2015 en werd 117 jaar en 27 dagen oud. Ze was de oudste erkende persoon ter wereld van juni 2013 tot haar dood. Ze was de oudste erkende Japanse persoon ooit en de laatste levende persoon die geboren was in de 19e eeuw. Ze werd geboren in Osaka enwoonde daar haar hele leven. Ze werkte als kleermaker en huisvrouw. Ze hield van sushi, ramen en cake. Ze zei dat haar lange levensduur te danken was aan haar slaap, haar ontspanning en haar familie.

8. Violet Brown

 

Violet Brown (Jamaica): Geboren op 10 maart 1900, overleed Violet Brown op 15 september 2017 en bereikte de leeftijd van 117 jaar en 189 dagen. Ze was de oudste erkende persoon ter wereld van april 2017 tot haar dood. Ze was de oudste erkende Jamaicaanse persoon ooit en de laatste levende persoon die geboren was toen Jamaica nog deel uitmaakte van het Britse Rijk. Ze werd geboren in Trelawny en woonde daar haar hele leven. Ze werkte als plantagearbeider, naaister en muzieklerares. Ze was een toegewijde christen en een actief lid van haar kerk. Ze hield van lezen, schrijven en reciteren van gedichten. Ze at veel vis, kip, rundvlees, varkensvlees, broodfruit, zoete aardappelen en fruit. Ze zei dat haar lange levensduur te danken was aan haar geloof, haar respect voor familie en haar liefde voor mensen.

7. Emma Morano

 

Emma Morano (Italië): Geboren op 29 november 1899, behield Emma Morano de titel van de oudste erkende persoon ter wereld tot haar overlijden op 15 april 2017. Ze bereikte de leeftijd van 117 jaar en 137 dagen. Ze was de laatste levende persoon die geboren was in de 19e eeuw en de oudste erkende Italiaanse persoon ooit. Ze werd geboren in Piemonte en woonde haar hele leven in Verbania. Ze werkte in een jutefabriek, een hotel en een keuken. Ze overleefde een gewelddadig huwelijk, de dood van haar enige kind en twee wereldoorlogen. Ze hield van lezen, muziek en televisie. Ze at elke dag drie eieren, waarvan twee rauw, en weinig groenten en fruit. Ze zei dat haar lange levensduur te danken was aan haar genen, haar dieet en haar onafhankelijkheid.

6. Marie-Louise Meilleur

 

Marie-Louise Meilleur (Canada): Geboren op 29 augustus 1880, leefde Marie-Louise Meilleur tot 16 april 1998 en werd 117 jaar en 230 dagen oud. Ze was de oudste erkende persoon ter wereld van januari 1998 tot haar dood. Ze was de oudste erkende Canadese persoon ooit en de oudste persoon die ooit Frans sprak. Ze werd geboren in Quebec en verhuisde later naar Ontario. Ze was een moeder van 12 kinderen, een grootmoeder van 85 kleinkinderen, een overgrootmoeder van 80 achterkleinkinderen en een betovergrootmoeder van 57 achterachterkleinkinderen. Ze was een vrome katholiek en hield van zingen, breien en borduren. Ze zei dat haar lange levensduur te danken was aan haar geloof, haar familie en haar werk.

5. Lucy Hannah

 

Lucy Hannah (Verenigde Staten): Geboren op 16 juli 1875, overleed Lucy Hannah op 21 maart 1993 op de leeftijd van 117 jaar en 248 dagen. Ze was de oudste erkende Afro-Amerikaanse persoon ooit en de op vier na oudste persoon die ooit heeft geleefd. Ze werd geboren in Alabama en verhuisde later naar Detroit, Michigan. Ze was een huisvrouw en een moeder van acht kinderen, van wie er slechts twee haar overleefden. Ze hield van lezen, breien en tuinieren. Ze had geen specifiek geheim voor haar lange levensduur, maar ze at wel veel fruit en groenten.

4. Nabi Tajima

 

Nabi Tajima (Japan): Geboren op 4 augustus 1900, overleed Nabi Tajima op 21 april 2018 op de leeftijd van 117 jaar en 260 dagen. Ze was de oudste erkende persoon ter wereld van september 2017 tot haar dood. Ze woonde op het eiland Kikai in Japan, waar ze een boerderij runde en zijde produceerde. Ze hield van kalligrafie, origami en dansen. Ze had een groot gezin, met 9 kinderen, 28 kleinkinderen, 56 achterkleinkinderen en 35 achterachterkleinkinderen. Ze zei dat haar lange levensduur te danken was aan haar slaap, haar eetlust en haar dankbaarheid.

3. Kane Tanaka

 

Kane Tanaka (Japan): Geboren op 2 januari 1903, is Kane Tanaka de oudste levende persoon ter wereld en de op twee na oudste persoon die ooit heeft geleefd. Ze is 118 jaar en 342 dagen oud, vanaf 10 december 20232. Ze woont in een verpleeghuis in Fukuoka, Japan. Ze is een overlevende van kanker en twee wereldoorlogen. Ze houdt van wiskunde, kalligrafie en het spelen van het bordspel Othello. Ze heeft een sterk geloof en bidt elke dag. Ze zegt dat haar lange levensduur te danken is aan haar familie, haar hoop en haar god.

2. Sarah Knauss

 

Sarah Knauss (Verenigde Staten): Geboren op 24 september 1880, leefde Sarah Knauss tot 30 december 1999 en bereikte de leeftijd van 119 jaar en 97 dagen. Ze was de oudste erkende persoon ter wereld van april 1998 tot haar dood. Ze was een huisvrouw en een verzekeringsagent. Ze hield van naaien, golfen en bridgen. Ze stond bekend om haar zachtaardige en gereserveerde karakter. Ze zei dat ze geen geheim had voor haar lange levensduur, behalve dat ze nooit gerookt of gedronken had en dat ze nooit te veel at.

1. Jeanne Calment

Jeanne Calment
Sipa/Rex/Shutterstock - theguardian.com/science/2019/nov/30/oldest-woman-in-the-world-magical-thinking - commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=93849812 - Public Domain

Jeanne Calment (Frankrijk): Geboren op 21 februari 1875, houdt Jeanne Calment nog steeds het record voor de langst levende persoon ooit. Ze overleed op 4 augustus 1997 op de leeftijd van 122 jaar en 164 dagen. Ze getuigde van vele historische gebeurtenissen, zoals de Eiffeltoren, de twee wereldoorlogen en de eerste maanlanding. Ze leidde een actief en sociaal leven, rookte tot haar 117e, fietste tot haar 100e en speelde piano tot haar 110e. Ze had een optimistische en humoristische persoonlijkheid en genoot van chocolade, wijn en olijfolie. Ze schreef haar lange levensduur toe aan haar genen, haar dieet en haar kalmte.

Deze 10 mensen hebben een uitzonderlijke levensduur bereikt die de meesten van ons nooit zullen evenaren. Hun levensverhalen zijn een bron van inspiratie en bewondering voor velen. Ze hebben de wereld zien veranderen op manieren die we ons nauwelijks kunnen voorstellen. Ze hebben ook veel uitdagingen, verliezen en moeilijkheden overwonnen. Ze hebben ons laten zien dat het mogelijk is om een lang, gezond en gelukkig leven te leiden, ongeacht de omstandigheden.

Wat zijn de factoren die de levensduur van de mens beïnvloeden?

Levensduur wordt beïnvloed door een combinatie van genetische, omgevings- en leefstijlfactoren. Ongeveer 20-30% van de levensduur wordt bepaald door genetische factoren, die een rol spelen in processen zoals veroudering, celreparatie, stressrespons, ontsteking, immuniteit en stofwisseling. Omgevingsfactoren, waaronder vervuiling, infecties, klimaat en sociale steun, dragen 10-20% bij aan de variatie in levensduur.

De grootste invloed, zo'n 50-70%, komt echter van leefstijlkeuzes. Hierbij zijn diverse aspecten van belang, waaronder voeding, beweging, rookgewoonten, alcoholgebruik, slaappatronen, stressmanagement, blijven leren, plezier hebben en sociale interactie.

Een gezonde levensstijl kan worden bevorderd door bewuste keuzes te maken op deze gebieden. Bijvoorbeeld, het nastreven van een uitgebalanceerd dieet met veel groenten, fruit en gezonde vetten, en het vermijden van bewerkte en suikerrijke voedingsmiddelen. Regelmatige lichaamsbeweging, minimaal 150 minuten per week, wordt aanbevolen, terwijl langdurig zitten moet worden vermeden.

Roken, een belangrijke risicofactor voor ziekten, kan worden gestopt om de levensduur aanzienlijk te verlengen. Matig alcoholgebruik, voldoende slaap (7-9 uur per nacht) en stressmanagement, inclusief technieken zoals meditatie, zijn essentieel. Blijven leren, plezier hebben en sociale interactie aangaan zijn eveneens belangrijke aspecten van een gezonde levensstijl.

In conclusie, terwijl genetica en omgeving niet volledig beheersbaar zijn, biedt het aanpassen van de levensstijl een effectieve manier om de levensduur te verlengen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Door bewuste keuzes te maken op het gebied van voeding.

RangNaamLeeftijd
1.Jeanne Calment122 jaar en 164 dagen
2.Sarah Knauss119 jaar en 97 dagen
3.Kane Tanaka118 jaar en 342 dagen
4.Nabi Tajima117 jaar en 260 dagen
5.Lucy Hannah117 jaar en 248 dagen
6.Marie-Louise Meilleur117 jaar en 230 dagen
7.Emma Morano117 jaar en 137 dagen
8.Violet Brown117 jaar en 189 dagen
9.Misao Okawa117 jaar en 27 dagen oud
10.Maria Giuseppa Robucci116 jaar en 90 dagen